Balın Sağlık Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Balın Sağlık üzerindeki etkileri oldukça fazladır. Bu neden çok yararlı yiyeceğin yararlarını sizlerle detaylı olarak paylaşıyoruz.
Balın Sağlık Üzerindeki Etkileri
Balın Antikanser/Antitümör Etkisi Nedir?
Sigara, alkol, obezite ve enfeksiyon ile biriken serbest ROS’ları engelleyerek (antioksidan) ,diyabet, obezite ve kronik hastalıklardan dolayı kaynaklanan bağışıklık sisteminin düşmesini azaltarak (bağışıklık sistemi kuvvetlendirici),yangı giderici etki göstererek (antienflamatuvar) ,kronik ülserlerde yara iyileşmesine katkı sağlayarak ( yara iyileştirici) , bakteri, virüs, parazit veya mantarların sebep olduğu kronik enfeksiyonlarda mikroorganizmaların gelişimini engelleyerek (antimikrobiyal ) kanser üzerinde olumlu etkiler göstermektedir.
Yapılan bir çalışmada, 2,5-10 yaş arası 40 lösemi hastası çocuklara,12 hafta boyunca asıl tedavilerinin dışında, kilosu başına 2,5 g bal tükettirilmesi sağlandığında febril nötropeni olma sıklıklarının azaldığı ve total nötrofil sayılarında artış gözlemlenmiştir.
Balın Antienflamatuvar Etkisi Nedir?
Doğal balın polifenolik içeriğine bağlı olarak antienflamatuvar etkisi bulunmaktadır.
Alzhemier ve Parkinson hastalıkları nörodejeneratif bir hastalıktır. Son yıllarda yapılan çalışmalar merkezi sinir sisteminin makrofajları olan mikroglial hücrelerin Alzheimer Hastalığı(AH) ve Parkinson hastalığıgibi kronik nörodejeneratif hastalıkların patogenezine katkıda bulunduğunu göstermiştir. Kronik nörodejenerasyon sürecinde aktive duruma geçen mikroglial hücreler salgılattıkları nörotoksik faktörler aracılığıyla nöronal hasara yol açmaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre, bal flavonoid ekstraktlarının sitotoksik maddelerin (TNF– α –IL-1 β) salınmasını inhibe ettiği ve mikroglial aktivasyonunu inhibe ettiği gözlemlenmiştir.
Yapılan bir çalışmada, kemoterapi alan çocuklara uygulanan bal ile yapılan ağız bakımının mukozit düzeylerini ve mukozit oluşma oranlarını düşürmede, mukozit iyileşme süresini kısaltmada ve iyileşme oranını arttırmada etkili olduğu gösterilmiştir.
Balın Antimikrobiyal/Antifungal Etkisi Nedir?
Balın antibakteriyel özelliği fenolik bileşiklerden başka onun osmotik yapısından ve yapısında bulunan glukoz oksidaz enzimi tarafından oluşturulan hidrojen peroksit(H2O2)’ten ileri gelmektedir.
Enfekte diyabetik ayak yarası olan 30 hasta üzerinde yapılan çalışmada, yara üzerinde yapılması gereken işlemler yapıldıktan sonra bal sürülmüş sargı bezleri ile yaralar sarıldığında ve bu sargılar 3 ay boyunca ıslandığında gerekli sıklıklarla yeni bal sürülmüş sargı bezleri ile değiştirildiğinde, hastaların %43.3’ünde tamamen bir iyileşme , %43.3’ünde yara boyuntunda küçülme , %6.7’sinde yani 2 hasta da ise ampütasyon gerçekleşmiştir.Tüm hastalarda ise tedaviden 1 hafta sonra bakteri sayısında önemli bir düşüş gözlemlenmiştir.7 mikroorganizmadan (Staphylococcus aureus , Staphylococcus epidermidis , Esherichia coli , Proteous , Klebsiella spp. , Provedentia, Pseudomonas aerugenosa ) 2’ si Staphylococcus epidermidis ve Pseudomonas aerugenosa hariç tüm mikroorganizmalardan yara tamamen izole edilmiştir.
Balın Karaciğer Üzerindeki Etkisisi Nedir?
CCl4’e maruz kalmış deney hayvanlarında karaciğer hasarı meydana gelmektedir. Bal, polen, propolis ve arı sütünün CCl4 (Karbon tetraklorür ) kaynaklı toksik etkiyi azalttığı ve karaciğer hasarını engellemede benzer etkiye sahip olduğu yapılan bir çalışmada görülmüştür.
Balın Mide-Bağırsak Sistemi Üzerine Etkisisi Nedir?
Bal, Sindirim sisteminde kolaylıkla emilir; sindirimi kolaylaştırır. İshal tedavisinde kullanıldığında vücudun rehidratasyonunu sağlar. Sıcak su ile seyreltilerek içildiğinde hafif laksatif etki göstermektedir.
Balın, yaraların, diyabetik ülserin, mide ülseri ve mide-bağırsak ülseri gibi birçok hastalıkların tedavisinde kullanıldığı bilinmektedir Balın gastrointestinal hastalıklarda özellikle bakteriyel gastroenterit, mide ve duodenal ülserlerde tedavi edici etkisi, hidrojen peroksit içeriğinden kaynaklanmaktadır.
Balın Ağrı Kesici Etkisi Nedir?
5-15 yaş arası tonsillektomi olmuş çocuklarda kontrol grubuna antibiyotik ve asetaminofen verilirken diğer gruba ilave olarak 1 çay kaşığı bal her uyanık olduğu 6 saatte bir verilmiştir, bal ilave edilen grupta asetaminofen tüketimi ve gece uyanma sıklığı daha az olmuştur.
Balın Diş Sağlığı Üzerine Etkisi Nedir?
Literatürde, balın orafarenks cerrahiden sonra yara iyileşmesinde, ağrı ve komplikasyonların azaltılmasında, diş eti hastalıklarının tedavisinde, ağız kokularının giderilmesinde, ağızda asit üreten bakterileri azaltarak diş minesinin sağlığının sürdürülmesinde yararlı olduğunu gösteren çalışmalar mevcuttur. Benzer şekilde travmatik çene kemiği ve diş eti yaralanmalarında uygulanan cerrahi girişimden sonra altı ayda iyileşmeyen ve enfeksiyon gelişen yaraya bal uygulanmış ve yaranın hızla iyileştiği sonucuna varılmıştır.
Balın Soğuk Algınlığı Belirtileri Üzerine Etkisi Nedir?
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) , balın antimikrobiyal ve lokal yumuşatıcı etkileri nedeniyle, soğuk algınlığı ve öksürük tedavisinde kullanılmasını önermektedir.
Bizi Takip Edin!