Balın Antioksidan İçeriğinde Neler Vardır?

Balın Antioksidan içeriği hakkında detaylı bilgiler sizlerle.

Balın Antioksidan İçeriği

Balın antioksidan özellik gösteren bir çok bileşiğe sahip olduğu bilinmektedir. Bu bileşikler balda doğal olarak bulunmaktadır .Meyve ağaçlarının yaprakları ve meyveleri gibi antioksidan özellik gösteren fitokimyasalları sentezleyen ve serbest radikalleri yok eden bileşenlerin ana kaynağı olan bitkilerden, bioaktif maddeler arılar ile bala taşınmaktadır . Genel olarak bal antioksidan aktiviteye sahip; polifenoller (flavanoidler) veya fenolik bileşikler, enzimler, askorbik asit ve peptidler olmak üzere dört grup içermektedir.

Flavonoidler, Serbest Oksijen türlerini tutarak,alkoksi radikalleri ve peroksit radikalleri gibi radikalleri azaltarak,Süperoksit anyonları üreten enzimleri inhibe ederek ,Oksidasyon reaksiyonlarını meydana getiren geçiş metallerini içeren enzimleri engelleyerek farklı yönden antioksidan özellik gösterirler.

Anadolu da 3 bal üzerinde (kestane, ormangülü, heterofloral) yapılan çalışmada, fenolik bileşik en çok sırayla kestane balı, heterofloral ve Ormangülü balı olarak çıkmıştır.

Anadolu da 7 tür balın (Püren, Meşe, Kestane, Çam, Geven, Akasya, Lavanta) Bakır (II) İyonu İndirgeyici Antioksidan Kapasite (CUPRAC) yöntemiyle antioksidan kapasitelerine bakılmış. Meşe ve kestane ballarında en yüksek, çam ve püren balları bu 2 bal türüne çok yakın antioksidan kapasite göstermiştir. Toplam fenolik içeriğine bakıldığında en yüksek Püren balında olduğu gözlemlenmiştir. Akasya balı ise diğer ballar ile karşılaştırıldığında en düşük toplam fenolik içeriği olduğu ortaya çıkmıştır. Kestane ve Meşe balında antioksidan kapasitesi en yüksek iken Püren balının en yüksek total fenolik bileşiğe sahip olmasının sebebi fenolik bileşikler dışında non-fenolik bileşikte antioksidan özellikli maddelerin olmasıdır.

Bizi Takip Edin!

 

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.