Bal Arısı Nedir? Bal Arılarının Özellikleri
Bal Arısı nedir ve hangi kökenlerden gelir. Bal Arılarının Özellikleri hakkında detaylar sizlerle.
Bal Arısı Nedir?
Bal Arısı, Apidae familyasına ait arı türlerinden biridir. Bal arıları genellikle yerleşim yerlerinde veya tarım alanlarında bulunur ve özellikle polen ve nektar toplamak için çalışırlar. Bu arılar, nektarı arıların ürettiği enzimlerle işlerler ve daha sonra arılar tarafından yapılan bir fermentasyon işlemi sonucunda bal oluşur. Bal arıları ayrıca polen toplarlar ve bu polen arıların yavrularını beslemek için kullanılır.
Arılar; Hymenoptera (Zar kanatlılar) takımında, Apidae familyasının Apis cinsini oluşturan böceklerdir. Yeryüzünde 25.000 kadar tanımlanmış arı türü bulunmaktadır. Balarısı (Apis mellifera) dışındaki türler yabanarıları olarak bilinmektedir. Ancak Apis mellifera dışında yeryüzünde 10 civarında daha balarısı türü mevcuttur ve bunlar Uzak Doğu ülkelerinde bulunmaktadırlar. Ülkemizin iklim koşulları, topografik yapısı ve yeryüzündeki konumu bitki örtüsünü ve buna bağlı olarak diğer canlıları çeşitli ve bol kıldığı gibi, arı faunasının da çok zengin olmasına imkan tanımıştır. Örneğin, sadece Megachilidae familyasına ait 500’e yakın türün bulunduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde toplam 2000 civarında arı türü olduğu tahmin edilmektedir.
Bal Arılarının Özellikleri Nelerdir?
Bal arıları, birçok arı türünden daha büyük olurlar ve genellikle siyah veya siyah-sarı renkte olurlar. Bal arılarının vücutları, karın, göğüs ve baş bölümlerinden oluşur. Karın bölümü, arının yumurtalarını ve yavrularını besleyebileceği bir yuva oluşturur. Göğüs bölümü, arının kollarını ve bacaklarını içerir. Baş bölümü ise arının gözleri, antenleri ve ağız parçalarını içerir. Bal arıları, nektar ve polen toplamak için uçarlar ve ayrıca arı kolonilerinde bakıcı arı olarak çalışırlar. Bal arıları ayrıca çok iyi bir hafızaye sahiptir ve nektar ve polen kaynaklarının yerlerini hatırlar.
Bal arıları, koloni halinde yasayan canlılardır. Normal koşullarda her kolonide; bir adet ana arı, sayısı 20-60 bin arasında değişen isçi arı ve mevsime bağlı olarak sıfırdan iki bine kadar değişen sayıda erkek arı bulunmaktadır. Ana arı, kolonideki tüm bireylerin anasıdır.
Çiftleşme sırasında erkek arılardan aldığı spermleri yaşamı boyunca sperm kesesinde koruyarak yumurtladığı yumurtaların büyük çoğunluğunu bu stok sperm ile döllemektedir. Bu nedenle ana arı bir koloninin tüm kalıtsal özelliklerinden sorumlu tek bireydir. Ayrıca ürettiği feromonlarla ana arı, isçi arı yumurtalıklarının gelişimini baskılamakta ve koloni içi düzenin devam ettirilmesinde önemli bir rol oynamaktadır.(4) Bal arıları, yavru beslenmesi ve kendi gereksinimlerini gidermek için çiçeklerden nektar ve polen toplarlar. Balın hammaddesi olan nektar, çiçeklerin nektar bezlerinden salgılanan ve %80 su içeren şekerli bir sıvıdır.
Bal arısı çiçeklerin dip kısmında birikmiş olan nektarı hortum şeklindeki diliyle emer ve bal midesinde biriktirir. Bu işlem sırasında nektar, arının tükürük bezlerinden ve midesinden salgılanan çeşitli enzimlerle karışır ve yavaşça bala dönüşmeye başlar. Ayrıca bal arısı aralıklarla mide içeriğini dilinin üstüne yayarak içinde bulunan su miktarını azaltmaya ve enzim faaliyetlerine yardımcı olur. Daha sonra kovana dönen arı mide içeriğini olgunlaştırmaları için diğer arılara dağıtır. Bu arılar da bir müddet bu işleme devam ederler. Sonunda su miktarı yaklaşık %20 düzeyine inmiş olan bal, petekte depolanmaya başlanır.
Bizi Takip Edin!