Fitoterapi Nedir? & Fitobesleyiciler Nelerdir? Eğitimleri
Fitoterapi Nedir ve Kökeni: Doğal ilaçlarla hastalıkları önlemeyi ve tedavi etmeyi amaç edenin bilim dalı. Fitobesleyiciler Nelerdir? Fitoterapi Eğitimleri
Fitoterapi Nedir? & Kökeni Nedir?
Fitoterapi kelimesi eski Yunancada “Phyton Therapio” ‘dan türemiştir. Dilimizde “Tıbbi Bitkilerle Tedavi” anlamına gelmektedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 1980 yılında Tıbbi Bitkileri bir veya birden fazla organıyla tedavi edici ve hastalıkları önleyici olabilen ya da herhangi bir farmasötik* sentezin öncüsü olabilen bitki çeşitleridir, şeklinde tanımlamıştır.
Fitoterapi; bitkilerin tamamı veya bazı bölümleri (drog) kullanılarak hazırlanmış doğal ilaçlarla hastalıkları önlemeyi ve tedavi etmeyi amaç edinir.
“Besininiz ilaç, ilacınız besin olsun.”
sözünden yola çıkarak insanlık tarihinin bilinen en eski doğal tedavi yöntemlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Bu amaçla kullanılan bitkilere de şifalı bitkiler denmektedir. Fitoterapi, farmakognozinin** modern tedaviye uygulanışı olarak görülmektedir.
Fitobesleyiciler Nelerdir?
Tüm bitkisel besinler (meyve, sebze, tahıl, yemiş, baklagil) kendilerini korumak için binlerce doğal kimyasal barındırır. Fitokimyasal veya fitobesleyiciler olarak bilinir, vücut fonksiyonlarımızı tam olarak yerine getirmemize ve ciddi hastalıklardan korunmamıza yardım ederler.
Yediğimiz bitkisel besinlerde binlerce fitobesleyici bulunur. Bazıları meyve ve sebzelerdeki en verimli antioksidanlar olan flavanoidler, fito-östrojenler ve karotenoidlerdir. Serbest radikallerle başa çıkmak için de bu antioksidanlara ihtiyaç duyarız. Serbest radikaller, vücudumuzdaki oksijen ve sağlıksız yaşam biçimleri sebebiyle üretilen dengesiz moleküllerdir. Serbest radikallerin DNA’ya, ardından kendi kendilerinin sağlıklı hücrelerine saldırıp zarar vererek oluşturduğu ‘’oksidatif hasar’’ yaşlanmaya, bazı kanser türlerine ve birçok kronik hastalığa sebep olur.
Bir porsiyon sebze veya meyvede sağlık sorunlarına karşı iyileştirici ve koruyucu rolü olan yüzlerce fitobesleyici bulunur. Bitkisel besinlerden elde ettiğimiz bu getirileri aynı zamanda çaylardan (rooibos, siyah, yeşil, beyaz) ve kırmızı şaraptan da alabiliriz.
Fitoterapi’nin bize sunduğu bilgilerle; yaşam tarzımızı gözden geçirerek, sağlığımızı tehdit eden risklerin yol açabileceği hasarları minimuma indirebilecek önlemler alabiliriz. Kontrolü bizim elimizde olan ve en hızlı sonuç alabileceğimiz önlem ‘’besinlerle olan ilişkimizin akılcı yönetilmesidir’’ Her gün maruz kaldığımız çevresel toksinler ve stres gibi faktörleri kontrol etmek bizim elimizde olmayabilir; ancak beslenmemizde yapacağımız akılcı düzenlemeler ile besinlerimizin daha yüksek antioksidan içeriğine sahip olmasını sağlayabiliriz.
Kişiye özel oluşturulan Nutri Klinik Diyet ve Tedavi Programlarında, Fitoterapi önemli bir unsur olarak yer almaktadır. Danışanlarımızın bu yöntemleri içselleştirmeleri, yaşam boyu sürdürmelerini sağlayacak eğitim ve atölye çalışmaları planlanmaktadır.
* Farmasötik: Kimya ile eczacılığın kesiştiği noktadaki etkin madde dizaynı, organik sentez ve ilaçlar geliştirmek ile ilgili bilimsel daldır.
**Farmakognozi: Doğal kaynaklı etken maddeleri ve ilaçları inceleyen ve araştıran bir bilim dalıdır. Doğal kaynaklardan elde edilen, hastalıkların tedavisinde veya koruyucu olarak kullanılan maddelerin bilimsel ve kültürel bir incelemesidir.
Fitoterapi Eğitimleri
Günümüzde fitoterapi eğitimi vern kurum ve kuruluşlar artmıştır. Bu nedenden alacağınız kurumları çok iyi araştırmanızı tavsiye ederiz.
Bizi Takip Edin!