Kahve Nedir ve Kökeni, Kahvenin Yararları ve Zararları Nelerdir?

Kahve Nedir, Kökeni ve Tarihi. Kahvenin Yararları Nelerdir ve Zararları Nelerdir? Aşırı kullanımında Vücuda Etkileri Nelerdir?  Şahane Kahve Tarifleri sizlerle 

Kahve Nedir?

Kahve, Coffea cinsindeki bazı çiçekli bitkilerden elde edilen meyve tohumları olan kavrulmuş kahve çekirdeklerinden hazırlanan demlenmiş içeceğe verilen isimdir. Kahve meyvesinden tohumları yani kavrulmamış yeşil kahve çekirdeleri ayrılır. Tohumlar daha sonra kavrulur, onları tüketilebilir bir ürüne dönüştüren bir işlem ise de ince parçacıklar halinde öğülütmesidir. Kavrulmuş kahve, tipik olarak sıcak suda demlenerek içilir. 

Kahve Kökeni ve Tarihi

Kahve içmenin veya kahve ağacının bilgisinin en eski güvenilir kanıtı, Yemen’deki Ahmed el-Ghaffar’ın hesaplarında 15. yüzyılın ortalarında ortaya çıkıyor. Kahve çekirdekleri ilk kez Arabistan’da kavrulup şimdiki gibi demlendi. Kahve, tasavvuf çevreleri tarafından dini ritüelleri için uyanık kalmak için kullanılmıştır.

Kahve bitkisinin Yemen’de ortaya çıkmasından önce kökeni hakkında farklı bilgiler mevcut. Kahve, Etiyopya’dan Yemen’e Kızıldeniz üzerinden ticaret yoluyla getirilmiş olabilir.  Başka bir bilgi ise içeceğin Afrika kıyılarından Aden’e getirdiği için Muhammed İbn Sa’d’a atıfta bulunur.

Diğer erken kayıtlar incelendiğinde, Shadhili Sufi tarikatından Ali ben Omar’ın Arabistan’a kahveyi ilk tanıtan kişi olduğunu söyleniyor. El Shardi’ye göre, Ali ben Omar, 1401’de Adal kralı Sadadin’in arkadaşlarıyla birlikte kaldığı sırada kahveyle karşılaşmış olabilir. 16. yüzyıldan kalma ünlü İslam alimi İbn Hacer al-Heytami, yazılarında Zeila’daki bir ağaçtan geliştirilen qahwa adlı bir içeceği ima eder. 

Kahve ilk olarak Etiyopya’dan Yemen’e Harar ve Habeş içlerinden tedarik edilen günümüz Somaliland’ındaki Berbera ve Zeila’dan Somalili tüccarlar tarafından ihraç edildi.

Daha Az Kafein….

Kahve dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. Kafein olarak bilinen bir maddenin enerji verici etkileri nedeniyle yaygın olarak bilinir. Günlük beslenmemizdeki maruziyetleri göz önünde bulundurunca kahve belki en zararlı içecek değildir ve aslında pek çok sağlık faydası vardır, ancak çoğu durumda olduğu gibi aşırı tüketimden kaçınmak anahtardır. Kahve, mide ülseri, mide ekşimesi, safra taşı, aritmi gibi bazı semptomları tetikler, ağırlaştırır ve uyku bozukluklarına veya migrenlere neden olabilir. Kahvenin Yaraları sizlerle.

Kahvenin Yararları Nelerdir? & Kahvenin Zararları Nelerdir?

Kahvenin Yararları Nelerdir?

  • Hücre hasarını önlemeye yardımcı olmak için antioksidan kaynağı.
  • Bazı hastalıkların riskini azaltır: Tip 2 diyabet, Parkinson, Alzheimer, karaciğer sirozu.
  • Kahve, anti spazmodik ve bronş açıcı etkisiyle astım tedavisinde kullanılmıştır.
  • Kahve enemaları kolonda hareketliliği arttırıp toksinleri uzaklaştırmak üzere bağırsak temizliği  için uygulanan lavmanlarda kullanılır ve yağda çözünen toksinleri içeren safra salınımına neden olur.

Kahvenin Yararları kısmımızı tamamladıktan sonra kahvenin zararlarıda sizlerle.

Kahvenin Zararları Nelerdir? (Kahve Tüketimiyle İlgili Sorunlar Nelerdir?)

  • Aşırı kullanım bağımlılığa neden olabilir. İçmeyi bırakırsanız baş ağrısı ve konsantre olamama gibi yoksunluk belirtileri ortaya çıkabilir.
  • Demir ve kalsiyum emilimini azaltır.
  • Demlenmiş kahve, LDL kolestrol düzeylerini artıran bileşikler içerir. Filtre edilmiş ve filtrelenmemiş kahve, plazma homosistein düzeylerini yükseltir; her ikisi de kalp rahatsızlığı ile ilişkilidir.
  • Kahve, yüksek tansiyona ve düzensiz kalp atışlarına neden olabilir.
  • Hafif bir diüretiktir ve dehidrasyona (sıvı ile birlikte mineral kaybına) neden olabilir.
  • Dinlenmeniz gerektiğinde uyarıcı olarak aşırı kahve tüketimi, yorgunluğun kronikleşmesine neden olabilir.
  • Karaciğeriniz kafeini etkili bir şekilde işleyemezse (metabolize edemezse), gerginlik ve sinir bozukluğu veya uyku yetersizliği gibi yan etkiler kötüleşebilir.
  • Kahve organik değilse pestisitlere maruziyetinizi arttırıyorsunuz demektir.

Bizi Takip Edin!

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.