Makarnanın Tarihi & Üretim Yöntemleri Nelerdir?
Makarna, buğday unu ve sudan yapılan bir İtalyan yemeğidir. Spagetti, makarna, fettuccine ve mantı dahil olmak üzere çeşitli şekil ve boyutlarda gelir. Makarna, marinara, alfredo ve pesto gibi çeşitli soslarla servis edilebilir.
Pizza gibi makarnanın da İtalya’da ve diğer ülkelerde farklı varyasyonları olduğunu ve yerel mutfaklarına uyarlanmış ve değiştirildiğini not etmek önemlidir.
Makarna Nedir? & Makarnanın Tarihi
Makarna un ve irmik ile üretilen farklı şekil ve büyüklükte olan ürünlere verilen isimdir. Makarnanın Tarihi ile başlayalım. Bazı iddalar makarnanın (noodle) Marco polo tarafından 13.yy sonunda asya seyahati dönüşünde getirildiğini idda eder. Bazı iddalar ise makarnanın (eriştenin) Marco Polonun asya seyahatinden çok önce var olduğunu idda eder. İtalyanın Etruria bölgesinde yaşamış M.Ö 6.yy kadar varlığını sürdürmüş, Ertükslerin el işlerinde kullandıkları şekillerin, italyan makarna şekillerine benzerlikleri buna delil olarak gösteriliyor ve makarna ifadesi asıl 2. dünya savaşında sonra daha sık kullanılmaya başlanıyor. Makarnalar bugün ise dünyanın her yerinde sıklıkla kullanılan ve herkes tarafından sevilen yiyecekler arasında yer almaktadır. Gerek evlerde gerekse de restoranlarda en çok sıklıkla tüketiliyor.
Makarnanın tarihi, Etrüskler ve Yunanlılar gibi Akdeniz’deki eski uygarlıklara kadar izlenebilir. Ancak bugün bildiğimiz şekliyle makarnanın ilk olarak 13. yüzyılda İtalya’da geliştirildiğine inanılıyor. Makarna ile ilgili ilk yazılı kayıtlar 12. yüzyılda Sicilya’da yazılı bir belgede “lagana” adı verilen bir makarna türünden bahsedilmektedir.
Orta Çağ boyunca makarna, İtalya’da temel bir gıda haline geldi ve düşük maliyeti ve hazırlanma kolaylığı nedeniyle genellikle alt sınıflar tarafından tüketildi. 16. yüzyılda makarna yapım teknikleri gelişmeye başlamış ve yeni makarna şekilleri ve boyutları geliştirilmiştir.
18. ve 19. yüzyıllarda makarna, Avrupa’nın diğer bölgelerine ve Amerika’ya tanıtıldı ve hızla dünya çapında popüler bir yiyecek haline geldi. Bugün makarna, dünyanın en popüler yiyeceklerinden biridir ve tüm kültürlerden insanlar tarafından sevilmektedir.
Pizza gibi makarnanın da İtalya’da ve diğer ülkelerde farklı varyasyonları olduğunu ve yerel mutfaklarına uyarlanmış ve değiştirildiğini not etmek önemlidir.
Makarna Üretim Yöntemleri Nelerdir?
Buna istinaden italyan tipi makarnalar buğday unu ve su veya yumurta ile mayalandırılmış hamurdan oluşuyor. Makarna üretiminde temel iki yöntem kullanılmaktadır.
- Birinci yöntem; Yoğurulup açılan ve şekil verilen hamurlardan üretilen makarnalar.
- İkinci Yöntem; Kıyma makinesine benzeyen bir makine yardımı ile preslenerek şekil verilip kesilerek üretilen yöntem.
Makarnaları hazırlarken ister taze, ister kurutulmuş olarak kullanabiliriz.
Kuru makarna üretimi ve taze makarna üretimi olmak üzere iki ana türe ayrılabilen makarna üretimi için çeşitli yöntemler vardır.
- Kuru Makarna Üretimi: Bu, makarna üretmenin en yaygın yöntemidir ve bir hamur oluşturmak için buğday unu ve suyu karıştırmayı içerir. Hamur daha sonra istenen makarna şeklini oluşturmak için bir kalıptan ekstrüde edilir. Makarna daha sonra nemi gidermek ve uzun süre muhafaza etmek için düşük sıcaklıkta birkaç gün kurutulur.
- Taze Makarna Üretimi: Bu yöntem, bir hamur oluşturmak için buğday unu ve yumurtaların (veya suyun) karıştırılmasını içerir. Hamur daha sonra açılır ve istenen makarna şeklinde kesilir. Taze makarna tipik olarak yapıldıktan birkaç saat sonra pişirilir ve kuru makarna gibi kurutma işlemi gerektirmez.
- Endüstriyel Makarna Üretimi: Bu yöntemde makarna bir fabrikada büyük ölçekte üretilir ve hem kuru hem de taze makarna yöntemlerinin bir kombinasyonudur. Makarnayı karıştırmak, yoğurmak, şekillendirmek ve kurutmak için özel makineler ve ekipmanlar kullanıyorlar.
Kullanılan yöntem, malzemeler ve üretim süreci ne olursa olsun makarna, tüm dünyada sevilen temel bir gıdadır.
Makarna Yapımında Kullanılan Unlar Nelerdir?
Yüksek kalite ile üretilen ve kurutulan makarnalarda bol miktarda protein içeren durum buğdayının işlem görmesi ile üretilen semolina unundan üretilir. Neden semolina unu diyecek olursak, semolina ununun içerisinde bulunan yüksek orandaki gluten sayesinde, makarnanın pürüzsüz ve sağlam bir makarna üretilmesinde yardımcı olur. Sadece semolina unundan üretilen makarnalar protein bakımdan yüksek oldukları için biraz sert olur ve hamuru işlemesi bir o kadar zordur, bu nedenle makarnalar genel olarak , semolina un ve normal un karıştırılarak hazırlanır. Böylelikle hem hamuru işlemesi kolay hemde daha yumuşak bir tat elde edilmiş olur.
Makarna yapımında kullanılan en yaygın un, irmik olarak da bilinen durum buğdayı unudur. Makarnalık buğday, yüksek protein içeriği ve sert dokusu nedeniyle makarna üretimi için çok uygundur. Makarnaya istenilen kıvamı, kıvamı ve sarı rengi verir.
Makarna yapmak için kullanılabilecek diğer unlar şunları içerir:
- Çok amaçlı un: Bu un, sert ve yumuşak buğday karışımından yapılır ve genellikle taze makarna yapımında kullanılır.
- Tam buğday unu: Bu un, tam buğday çekirdeğinden yapılır ve beyaz undan daha fazla lif ve besin içerir. Tam buğday makarna yapmak için kullanılabilir.
- Glütensiz unlar: Glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olanlar için pirinç unu, mısır unu veya kinoa unu gibi glütensiz unlardan da makarna yapılabilir.
Un seçimi, makarnanın istenen dokusuna ve tadına bağlı olacaktır. Bazı makarna üreticileri, istenen sonucu elde etmek için farklı unların bir kombinasyonunu da kullanabilir.
Makarna Şekilleri Nelerdir?
Her biri kendi benzersiz adına ve ideal sos eşleşmesine sahip yüzlerce farklı makarna şekli vardır. Bu çeşitler kalınlık, uzunluk genişlik veya farklı şekillerde hazırlanabilir. Makarnaların şekillerine göre makarna sosu çeşitleri de değişim gösterebilir. Bazı makarnalar için hafif sos bazı makarnalar için ise taneli ve yoğun soslar kullanılabilir. Makarnalar aynı zamanda hamura, ıspanak domates vb malzemelerde eklenerek hazırlanabilir.
İşte bazı yaygın makarna şekillerine ilişkin birkaç örnek:
- Spagetti: Genellikle domates bazlı soslar, et sosları veya yağ bazlı soslarla eşleştirilen uzun, ince erişteler.
- Fettuccine: Genellikle Alfredo sosu gibi kremalı soslarla eşleştirilen geniş, düz erişteler.
- Penne: Köşegen uçları olan kısa, tüp şeklinde erişte. Penne genellikle marinara veya pesto gibi et veya sebze bazlı soslarla eşleştirilir.
- Linguine: Spagetti’ye benzeyen ancak biraz daha geniş olan uzun, düz erişte. Linguine genellikle deniz ürünleri bazlı soslarla eşleştirilir.
- Rigatoni: Çıkıntılı bir yüzeye sahip büyük, tüp şeklinde erişte. Rigatoni genellikle et bazlı soslar veya kalın sebze sosları ile eşleştirilir.
- Makarna: Makarna ve peynir veya diğer peynirli yemeklerde sıklıkla kullanılan kısa, küçük tüp şeklindeki erişteler.
- Lazanya: Lazanya gibi katmanlı yemeklerde sıklıkla kullanılan geniş, düz erişte.
- Mantı: Tipik olarak et, peynir veya sebze ile doldurulmuş bir tür doldurulmuş makarna.
- Tortellini: Et, peynir veya sebze ile doldurulmuş halka şeklinde küçük bir makarna.
- Farfalle: Yaygın olarak “kelebekler” veya “yaylar” olarak bilinen bunlar, genellikle hafif soslar veya salatalarla eşleştirilen küçük, papyon şeklindeki makarnalardır.
Bu ayrıntılı bir liste değildir ve her birinin kendi geleneksel eşleşmesi ve bölgesel mutfağı olan birçok başka şekil vardır, örneğin İtalya’da her bölgenin kendi geleneksel makarna şekli vardır.
Makarna Alırken Nelere Dikkat Edilmeli
Makarna alırken makarnaların mutlaka kuru ve iyi paketlenmiş, Paketlerde yırtık ve böceklenme olup olunmadığına dikkat edilmelidir.Serin ve kuru bir yerde saklanmalı ve koşullara uygun olunduğunda 3 aya kadar sıkıntısız bir şekilde depolanabilir.
Taze yapılan makarnalarda ise saklama koşulları, taze makarnayı en geç 2 gün içerisinde tüketmelisiniz. Soğutucu veya derin dondurucuda 2 haftaya kadar saklayabilirsiniz.
Makarna satın alırken, yüksek kaliteli bir ürün aldığınızdan emin olmak için göz önünde bulundurmanız gereken birkaç nokta vardır:
- İçindekiler listesi: Ana malzeme olarak makarnalık buğday unu ile yapılan makarnaları tercih edin. Makarnaya istenilen kıvamı ve sarı rengi veren yüksek protein içeriği ve sert dokusu nedeniyle durum buğdayı makarna yapmak için en iyi seçimdir.
- Marka: Yüksek kaliteli makarna yapmak konusunda iyi bir üne sahip saygın bir marka seçin.
- Şekil: Makarna birçok farklı şekilde gelir ve her şekil, belirli bir sos türüyle en iyi şekilde eşleşir. Kullanmayı planladığınız sos türüne en uygun şekli seçin.
- Tazelik: Taze makarnanın raf ömrü daha kısadır ve satın alındıktan sonra birkaç gün içinde kullanılmalıdır. Kuru makarnanın raf ömrü daha uzundur ve birkaç ay saklanabilir.
- Glutensiz: Gluten intoleransınız varsa, özellikle glutensiz olarak etiketlenmiş veya pirinç unu veya mısır unu gibi glutensiz unlardan yapılmış makarna arayın.
- Organik: Organik yiyecekleri tercih ediyorsanız, organik sertifikalı ve GDO’suz içeriklerle yapılmış makarna arayın.
- Maliyet: Makarna nispeten ucuz bir besindir, ancak fiyatlar markasına, içeriğine ve şekline göre büyük ölçüde değişebilir. Fiyatları karşılaştırın ve bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uygun olanı seçin.
Bu faktörleri göz önünde bulundurarak makarna satın alırken bilinçli bir karar verebilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun yüksek kaliteli ürünü aldığınızdan emin olabilirsiniz.
Bizi Takip Edin!