Ramazan Pidesi Tarihi Hakkında 5 Bilgi

Ramazan pidesi, Ramazan ayı boyunca özellikle Türkiye ve bazı Orta Doğu ülkelerinde iftar sofralarının vazgeçilmezidir. Bu özel ekmek, mayalı hamurun yoğrulup yuvarlak veya oval şekilde açılmasıyla hazırlanır. Üzerine susam ve çörek otu serpilir, ardından çizikler atılarak fırında pişirilir. Ramazan pidesi, sıcak ve taze olarak tüketildiğinde lezzetinin en üst düzeyde olduğu kabul edilir. İftar sofralarında, pide eşliğinde çeşitli yemekler, çorbalar ve salatalarla birlikte yenir. Kıtır kıtır dokusu ve mis gibi kokusuyla Ramazan pidesi, bu özel ayın en sevilen lezzetlerinden biridir.

Sokakları saran mis kokusu, fırın önünde uzayan kuyrukları hem iftar hem de sahur sofrasında ona doğru uzanan elleri hiç bitmeyen bir lezzettir Ramazan pidesi. Sıcacık haliyle peynire, reçele, çorbaya, sulu yemeğe kadar akla gelen birçok seçeneğe pek yakışır. 

Ramazan pidesinin güzellikleri bununla da bitmez. Aynı zamanda uzunca bir tarihe de sahiptir. Yazımızın devamında Ramazan pidesinin tarihine dair önemli bilgiler bulabilir, onu daha yakından tanıyabilirsiniz. Buyurun detaylara…

  • Ekmek Çeşitleri Hep Önemliydi

Ekmek, tarihte birçok kültürde hep önemli bir yere sahipti. Öyle ki eski çağlarda Mısır’da mezarlara ölenle birlikte ekmek parçası bile gömülürdü. Neredeyse kutsal kabul edilen, beslenmenin başlıca gıdasıydı. Bu yüzden ekmek çeşitleri de her zaman genişlemeye ve önemli yerini korumaya devam etti.

  • Kültürler Arasında Yayıldı

Ekmekçilik, bundan 8 bin yıl öncesine kadar dayanıyor. Bu süre zarfında sayılamayacak kadar birçok ekmek çeşidi, damakları şenlendirip mideleri doyurdu. Önceleri Yunanistan’dan Roma İmparatorluğu’na geçti, sonra giderek Avrupa’da yayılmaya başladı. Türkler arasında da lavaş, yufka, bazlama, pide gibi birçok isimle var olmaya devam etti.

  • Pide Kültürü 15-16. Yüzyılda Başladı

Türkler Anadolu’ya geldikten sonra yerleşik kültürün etkisiyle farklı ekmek çeşitleri üretmeye başlandı. Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nda, pide ve ekmeklerin özel olarak pişirilmesi için “has fırın” adı verilen bir bölüm oluşturuldu. Ramazan pidesinin ise hep ayrı oldu.

15.-16. yüzyılda başlayan pide kültürü, Osmanlı’da büyük önem taşıdı. Osmanlı Dönemi’nde oruçların geç açılması pahasına rağmen birçok insan, zamanımızda da olduğu gibi fırın önündeki uzun kuyrukları saatlerce beklerdi. Hatta bu azılı pide meraklıları; fırına giderken ellerinde taze yumurta, çörek otu, susamını da götürür kendi pidelerini kendileri tamamlayabilirlerdi.

  • Ramazan Pidesi Aslında Nedir?

Ramazan pidesi; mayalı, susamlı bazen yumurtalı yapılan yassı bir ekmek çeşididir. Ermeni mutfağındaki “matnakaş” ile benzerlik gösterir. Lezzetiyle dillerin destanı, 11 ay boyunca gönüllerin beklediğidir.

  • Evliya Çelebi Ramazan Pidesinden Nasıl Bahseder?

17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden Evliya Çelebi, gezdiği birçok şehirde Osmanlı Devleti zamanında Ramazan’ın gelişinden bahsetmiştir. Ramazan Ayı’na dair verdiği birçok detayın yanında Ramazan pidesinden “Üstü çörek otu, badem, safran, haşhaş gibi malzemelerle süslenen ve beyaz undan yapılan bir katık” olarak bahsetmiştir.

Ramazan Pidesi Nasıl Yapılır?

“Ramazan pidesinin tarihine doyduk, şimdi de lezzetine doyalım.” diyenleri böyle alalım! Ramazan pidesini evde denemek isterseniz tarifimiz burada sizi bekliyor:

Bizi Takip Edin!

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.