Pişirme Yöntemleri Nelerdir? & 14 Pişirme Metotu

Uluslararası pişirme yöntemleri ve detayları sizlerle. Pişirme Yöntemleri (Metotları) Nelerdir? Gıdaları Neden Pişirmek Gerekir? Kuru Isıda, Fırında, Izgarada, Fırında Kızartma, Suda Pişirme Yöntemi & Ön Haşlama, Hafif Ateşte Haşlama, Haşlama, Kısık Ateşte Az Suda Pişirme, Kendi Suyunda Pişirme, Buharda Pişirme Yöntemi & Doğrudan Buharda Pişirme, Ben Mari (Bain Marie), Yağda Pişirme Yöntemi & Sote (Kavurma Yöntemi), Sürekli Karıştırarak Pişirme, Bol Yağda Kızartma Yöntemilerini sizlerle paylaşıyoruz. 

Pişirme Yöntemleri (Metotları) Nelerdir?

Yemek pişirme de kullanılan her metodun gıdaya ısıyı iletişimi farklılık gösterir. Her bir pişirme metodunu uyguladığımız da hepsinden farklı farklı sonuçlar elde edilebilir. Pişirme; gıdalara ısı uyguladığımız da her birinin biyolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerini değiştirip arzu ettiğimiz lezzete getirme işlemidir. Pişirme yöntemleri için detayları sizlerle paylaşıyoruz. 

Gıdaları Neden Pişirmek Gerekir?

Gıdaları pişirmemiz deki en önemli amaçlardan biri kolay çiğneye bilmek. Sindirimini kolaylaştırmak ve gıdaların üzerinde var olması muhtemel olan mikroorganizmaları yok etmek. Bunların yanı sıra gıdaları renk, koku, aroma bakımından iştah açıcı hale getirmek için de pişirme işlemini gerçekleştiririz. Pişirme yöntemleri temel olarak 4 ana başlıkta toplanabilir. Bunlar şu şekildedir. 

  • Kuru ısıda pişirme
  • Suda pişirme
  • Buharda pişirme
  • Yağda pişirme

Bu yöntemlerin dışında ise bazı kaynaklar ve aşçılar, salamura, tütsüleme  ve mikrodalga fırın ile pişirme gibi yöntemlerin de birer pişirme tekniği olduğunu söylemekteler.

Kuru Isıda Pişirme Yöntemi

Bu yöntemle gıdaya ısınmış metal, hava veya ısı dalgası ile ileterek pişirme yöntemidir.

Kuru Isıda Pişirme yöntemi

Fırında Pişirme Yöntemi

Isının yiyeceğe uygulanması ile olur. Genellikle ilk aşamada yemek yüksek oranda ısı ile karşılaşır. Isıların farklı uygulanması yemeğe farklı farklı lezzet katarlar. Fırında pişirme yönteminin en iyi özelliği ısının tüm yiyeceğe aynı anda ve eşit miktarda ulaşıyor olmasıdır.  Bunu yaparken az miktarda yağ kullanılıyor uygun olur. Yağ kullanılmadığında yapıldığında yiyeceği kuru olması söz konusu olabilir. Örnek vermek gerekirse kek, kurabiye, hindi, tavuk, balık, ekmek ve pizza gibi yemekler için tercih edilir.  

Fırında Pişirme Yöntemi

Izgarada Pişirme Yöntemi

Izgara pişirme yöntemleri arasında yemeği en lezzetli yapan yöntemlerden biridir. Diğer yağda yapılan yöntemlere göre daha sağlıklı olduğu söylenebilir. Kalori açısından bakıldığında genellikle tercih edilir. Yemeklerin doğrudan ateşe temas etmesi farklı bir lezzet katar. Izgaranın ya da kömür ateşinin öncden hazırlanması gerekmektedir. Isınmadan yemekler konulursa istenilen sonuç alınamayabilir. Genellikle sebze, kümes hayvanları ve etlerin pişirlmesinde yaygın bir yöntemdir. 

Izgarada Pişirme Yöntemi

Fırında Kızartma Yöntemi

Yiyeceklerin yapısında bulunan besin öğelerinin yiyeceklere uygulanan ısı unları bunlar (ısının derecesi, ısı kaynağının temas yolu gibi unsurlara göre farklı farklı lezzet katarlar. Fırında pişirme yönteminin en iyi özelliği ısının tüm yiyeceğe aynı anda ve eşit miktarda ulaşıyor olması. Bu yöntem genellikle beyaz, kırmızı ve balık etleri için kullanılır. Gıdanın üzerine bir miktar yağ sürerek uygulanır.

Fırında Kızartma Yöntemi

Suda Pişirme Yöntemi & Ön Haşlama Yöntemi

Suda Pişirme yöntemi genellikle etler için uygulanan bir yöntemdir. Yöntemi uygulamak için genel olarak ürün soğuk suya konulur ve kaynayıncaya kadar ısıtılıp bir süre kaynadıktan sonra süzülür.Bu işlem kolay gibi gözükse de zor bir işlemdir. Ön haşlama denildiğinde akla sadece su gelmemelidir, Bu işlem yağ ve benzeri yöntemler de kullanılarak ön haşlama elde edilebilir.

Suda Pişirme Yöntemi

Hafif Ateşte Haşlama Yöntemi

Hafif ateşte haşlama yöntemi genel olarak yiyeceklerin kolay sindirilmesi, çiğnenmesi  ve zararlı olan mikroorganizmaları yok etmek için kullanılır. Bu yöntemde haşlama işleminde kullanılan su, yağ gibi malzemeler kaynama noktasına çok yakın tutulur fakat asla kaynatılmaz. Bu nedenle bu yöntemde ısı ayarı çok önemlidir.

Hafif Ateşte Haşlama Yöntemi

Haşlama Yöntemi

Haşlama yöntemi oldukça basit olan ve hemen hemen her gıdaya uygulanabilen bir yöntemdir. Bu yöntem gıdalara iki türlü şekilde uygulanabilir. Biri sıcak suyun içerisine ilave ederek, bu işlem genel olarak dondurulacak olan gıdaların canlı renkte kalması için uygulanan bir yöntem olup, diğeri ise soğuk suyun içerisine ilave ederek  uygulanır.

Haşlama Yöntemi

Kısık Ateşte Az Suda Pişirme Yöntemi

Bu işlem genel olarak hepimizin bildiği pilav yapımında kullanılır. Bunun yanı sıra et yemeklerinde yaygın olarak kullanılır ve gıdanın ağır ağır kapağı kapatılarak içerisin de bulunan suyun da dışarıya çıkmaması sağlanmalıdır. Özellikle et yemeklerinde sert olan etin daha iyi pişmesi ve lezzetini koruması için ideal bir yöntemdir. Hemen hemen her gıda için de uygulanabilir.

Kısık Ateşte Az Suda Pişirme Yöntemi

Kendi Suyunda Pişirme Yöntemi

Bu yöntem  genel olarak et ve sebze yemeklerinde uygulanır. Bu yöntemde ısı, zaman, kap ve yiyeceğin türü çok önemlidir. Pişirilen kabın kapağının tamamen kapalı olması çok önemlidir. Bu yöntem kullanılarak yapılan yemekler her zaman besin değeri açısından yüksek ve daha lezzetli olur.

Kendi Suyunda Pişirme Yöntemi

Buharda Pişirme Yöntemi & Doğrudan Buharda Pişirme Yöntemi

Genel olarak sebzelere ve balıklara uygulanan bu yöntem en sağlıklı pişirme yöntemidir. Zaman ve ısı ayarı bu yöntemi uygularken oldukça önemlidir. Genel olarak büyük mutfaklarda bulunan konveksiyonel fırın veya ekipmanlarda uygulanan bu yöntem ev ortamında düdüklü tencere veya ufak buharda pişirme aletlerinde de uygulanabilir.

Buharda Pişirme Yöntemi & Doğrudan Buharda Pişirme Yöntemi

Ben Mari Yöntemi (Bain Marie)

Bu yöntem genel olarak yiyeceklerin sıcak tutulmasın da veya eritilmesi gereken gıdalar için kullanılır. Aslında bir pişirme yöntemi değildir.Bu yöntem iki şekilde uygulanır, biri suyun içerisine başka bir kap ile gıdayı oturtma yöntemidir. Diğer bir yöntem ise altta bulunan suyun başka bir kapta bulunan gıdaya değmeden sadece alttaki suyun  buharı ile uygulanan bir yöntemidir.

Ben Mari Yöntemi (Bain Marie)

Yağda Pişirme Yöntemi & Sote Yöntemi (Kavurma Yöntemi)

Bu yöntem özellikle yüksek ateşte az miktar yağ ile pişirme yöntemidir. Türk mutfağında bu işlem çoğunlukla soğan ve etlerde uygulanır. Bu yöntem kimi zaman tek başına gıdayı pişirmeye yeterli olabiliyorken kimi zaman da bu işlem bir ön pişirme işlemi olmaktadır. Isı yüksek olduğu için bu yöntem pişirilen gıdanın içerisinde bulunan şekerin  karamelize olmasını sağlar ve bu da yapılan yemeğin lezzetine lezzet katar. Tabi bunun için ısının 120 dereceye ulaşması sağlanmalıdır.

Yağda Pişirme Yöntemi & Sote Yöntemi (Kavurma Yöntemi)

Sürekli Karıştırarak Pişirme Yöntemi

En çok Uzak doğu mutfaklarında uygulanan bu yöntemin sote işleminden tek farkı bu işlemi uygularken kullanılan WOK tava adını verdikleri derin ve yuvarlak ekipman ile yapılması. Bu işlem de tava sürekli sallanarak veya karıştırılarak uygulanır ve yüksek ısıda uygulanır ve amaç sote yöntemi ile aynıdır.

Sürekli Karıştırarak Pişirme Yöntemi

Bol Yağda Kızartma Yöntemi

Bu yöntem hemen hemen yüksek yağ bulunmayan her gıdaya uygulanabilir.Yağın sıcaklığı ve miktarı çok önemlidir. Yağ mutlaka en yüksek sıcaklıkta olmalıdır ki gıdaya gevreklik bir yapı verebilsin.Bu yöntemde gıdanın içerinde bulunan su gıdanın içine hapsolur ve görüntü olarak albenisi yüksektir.

Bol Yağda Kızartma Yöntemi

Pişirme yöntemleri rahatça kullanabileceğiniz tüm tariflerimizi sizlerle paylaşıyoruz. Hadi Yemek yapmaya 🙂 

Bizi Takip Edin!

Pişirme Yöntemleri Nelerdir? & Gıdalar Neden Pişirilir & Pişirme Metotları

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.