Yumurta Besin Değeri & Bileşenleri Nelerdir?

Yumurta Nedir?

Dişi hayvanların embriyoyu korumak için oluşturdukları oval veya yuvarlak biçimdeki cisimlere verilen isimdir. Yumurta, haşlanmış, kızartılmış, omlet, buğulanmış ve fırınlanmış gibi birçok farklı şekilde hazırlanabilen çok yönlü ve popüler bir gıda maddesidir. Zengin bir protein, vitamin ve mineral kaynağıdırlar ve omlet, kiş, frittata ve muhallebi gibi birçok yemekte temel bir bileşendir. Yumurtalar ayrıca fırınlama ve pişirmede bağlayıcı veya mayalayıcı madde olarak da kullanılabilir. Genellikle kahvaltı yemeklerinde kullanılırlar ve tek başına veya garnitür olarak servis edilebilirler. Bazı popüler yumurta yemekleri arasında çırpılmış yumurta, sahanda yumurta ve omlet bulunur.

Mutfakta çok fazla yemekte farklı şekil ve tekniklerde kullanılınır. Besin değerlerinin çok yüksek olması nedeni ile her öğünde de tüketilebilir. Sıvıları bağlama özelliği olduğu gibi yemeklere kıvam, renk ve lezzet katarlar. Pastane mutfaklarının vaz geçilmezlerindendir. Tavuk yumurtası en yaygın kullanılan yumurtadır.

Yumurta Bileşeleri Nelerdir?

Kabuk

Koruyucu kısmıdır. Renkleri hayvanlara göre değiştiği gibi genellikle beyaz ve kahverengi olarak görülmektedir. Kabul renginin lezzete herhangi direk bir etkisi yoktur. İçerisinde ince bir zar bulunur ve kabuk içerisinde bir hava cebi oluşmasına neden olur. Kabukların yapısı gözeneklidir ve dışarıdan koku & tat çeker.

Yumurta Beyazı

Yumurtanın beyazı albümin denen bir protein ve su yapısından oluşur. İçerisinde çok farklı mineraller içermektedir. Sülfür de bunlara dahildir. Kabuk ile yumurta sarısı arasındaki akışkan tabakadır. Pişmeden önce opak bir saydam yapısı varken pişine beyaz renk alır ve katılaşır. Çırpma durumunda ise protein ve su köpük formunu alır.

Yumurta Sarısı

Toplam ağırlının üçte birini oluşturur. Lesitin, protein, yağ, vitamin ve mineralleri içerir. Kolestrol ve kalori en çok bu kısımda yer alır.

Not: Yumurtaların civciv olabilmesi için döllenmiş olması ve kuluçkaya yatırılmış olması gerekmektedir. Tavuklar çok sık yumurtlar ve eğer ki döllenme gerçekleşmemişse herhangi bir embriyo oluşumu gerçekleşmez.

Yumurta Besin Değerleri Nelerdir?

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer *
Kalori154 kcal% 7.7
Karbonhidrat0.7 g% 0.2
     Lif0.0 g% 0.0
Protein12.9 g% 25.8
Yağ11.2 g% 17.2
     Kolesterol396.0 mg% 132.0
A Vitamini278.0 IU% 5.6
C Vitamini0.0 mg% 0.0
Potasyum147.0 mg% 4.2
Kalsiyum56.0 mg% 5.6
Demir2.1 mg% 11.7

Bizi Takip Edin!

 

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.