Brokoli’nin Faydaları – Kanserden Koruması – Haşlanma Yöntemleri ve Mevsimi

Borokoli çok yararlı bir sebzedir. İçindeki folik asit sayesinde kanserden koruma sağlamaktadır. Brokoli salatası, yemeği, kızartması, çorbası, haşlaması, köftesi gibi bir çok şekilde yemek olarak ve hatta daha farklı tarifleri popülerliği ile artmıştır. Brokolinin kalorisi de oldukça düşüktür. Brokolinin faydaları, 

Brokoli kaç dakika haşlanır? 

Brokolinin haşlanması durumuna göre farklılık göstermektedir. Ancak genel olarak aşağıdaki rakipler tutmaktadır

  • Tencerede: 10 dk
  • Düdüklüde: 5 dk
  • Buhar Makinasında: 20 dk

Brokoli nasıl haşlanır?

İyice yıkadıktan sonra özellikle çok sert olan kök yerleri kesilir. En lezzetli yerleri yeşik kısmıdır. Ku içerisinde ortalama 10 dk içerisinde pişmektedir. Eğer ki çok yumuşak seviyorsanız biraz daha bekletebilirsiniz. Ama çok durması durumunda püre halini almakta ve lezzetini biraz kaybetmektedir. 

Detaylı bilgi için tıklayın!

Brokoli Hangi Mevsimde Yetişir? 

Brokoli, ilkbahar ve sonbahar aylarında ekilebilen bir sebzedir. Özellikle Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları brokoli yetiştiriciliği için çok uygundur. İlkbaharda ekilen brokoli yazın, sonbaharda ekilen brokoli ise kışın hasat edilir.

Brokoli Kanser Koruması

Birçok kişinin sevmediği sebzelerden olan brokoli özellikle çocuklar tarafından tercih edilmemektedir. İlginç bir bilgi vermek gerekirse George Bush başkanken Beyaz Saray’a girmesini yasaklamıştı. Tercih etmeyenler diğer sebze ve meyve türlerine yönelmektedir. Brokoli kanserden koruyor mu? Yazımız sizlerle.

Brokolinin Kanser Koruması & Brokolinin Yararı & Brokolideki Kanserle Nasıl Savaşır? & Brokoli Kansere Karşı

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Kanser doğal ve tesadüfi bir şekilde meydana gelebilir. Kimsenin istemeyeceği bir şeydir. Bazı kimyasal toksikler olasılıkları artırırlar. Örneğin sigara dumanı bunun bir örneğidir. Akrabaları güçlü bir koruma sağlayarak kimyasal kanseri başlamadan durdurmaya yardımcı olabilir.

Besin açısından bakıldığında gerçekten çok değerlidir.

  • Lif ve kalsiyum miktarı yüksek
  • Yok denecek kadar yağ içerir
  • folik asit ve C vitamini kaynağı
  • Vücudun demir emilimini arttırır.

1990 yılında üzerinde çalışılmaya başlandı. İstatistikler gösteriyor ki sebze ve meyve yiyenlerde kanser oranları daha düşük olmaktadır. Bu istatistikler sonucunda Baltimore’daki John Hopkins Üniversitesindeki kanser araştırmacıları laboratuvarda sebze özütleri incelenerek kanser oluşumunu engelleyebilecek ve yavaşlatabilecek kimyasallar aradılar.

Araştırması yapılan sebzelerde en fazla “anti-kanserojen” etkisi gösteren sebzeler brokoli, karnabahar, yaprak lahana, lahana ve brüksel lahanasıdır. Elde edilen verilere göre bu sebzelerin özleri laboratuvar kültürleri üzerinde kanserojen tümör oluşumunu azaltmakta oldukça başarı olmuştur. İçerisinde sülforafan içeren sülfür içeren madde tümör oluşumuna engelleyen kimyasal tepkimeler gösterdiği tespit edilmiştir. sülforafan antikanserojen özelliğini kanıtladı.

Brokolideki Kanserle Nasıl Savaşır?

Sülforafan basit bir şekilde ifade edecek olursak eğer kanserle üç şekilde savaşır.

  • Hasar görmüş hücrelerin içindeki her metabolik süreci yavaşlatarak onarım sisteminin işini yapmasını mümkün kılar.
  • Kanserli hücreleri ölmeye teşvik ediyor gibi gözükmesi nedeniyle tümör oluşumunu yavaşlatır.
  • En önemlisi madde olan üçüncü maddemizde sülforafan hücrelerimizi kansere karşı vücudumuzun içinde süren savaşta önemli bir savunma hattı oluşturacak farklı enzimleri üretmeye teşvik eder. Bunlar bedenin toksinlerden arınma sisteminin parçasıdır ve kanserojenlerin vücuttan atılmasını hızlandırabilir.

En Çok Tercih Edilen Brokoli Yemekleri

Brokoli Besin Değerleri / Brokoli Kalorisi

Besin Değeri100 gramda% Günlük Değer *
Kalori26 kcal% 1.3
Karbonhidrat2.5 g% 0.8
     Lif3.0 g% 12.0
Protein3.3 g% 6.6
Yağ0.2 g% 0.3
     Kolesterol0.0 mg% 0.0
A Vitamini143.0 IU% 2.9
C Vitamini115.0 mg% 191.7
Potasyum373.0 mg% 10.7
Kalsiyum105.0 mg% 10.5
Demir1.3 mg% 7.2

¡  İpucu (Brokoli Hakkında Bilinmesi Gerekenler)

  • Bir kase pişmiş halinde günlük C vitamin ihtiyacınızı karşıladığını biliyor muydunuz?
  • Brokolinin suyu kaynatıldığında içindeki bir çok yararlı mineral ve vitaminler suya geçmektedir. O nedenden buharda pişirilmesi önerilemktedir. 

Bizi Takip Edin!

Yorumlarınızı Bekliyoruz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.